wtorek, 30 grudnia 2014

Orzechowiec-rolada


Ostatnim przepisem w tym roku będzie przepis na orzechowiec.
Zrobiłam go na cieście z tego przepisu,podmieniłam tylko nadzienie.
Ciasto zrobiłam na święta.Jedną roladę zamroziłam a druga została zjedzona ze smakiem.
Polecam!
Z racji tego,że jest to ostatni mój przepis w tym roku chciałabym Wam złożyć życzenia noworoczne.

Wszystkiego co najlepsze,by spełniły się Wasze wszystkie marzenia,by ten rok obfitował w same dobre zdarzenia u Was u Waszych Rodzin i Przyjaciół.
By wszystko to co złe zostało za Wami,byście nie oglądali się za siebie i z nadzieją patrzyli w przyszłość.
Szczęśliwego Nowego Roku!!!





składniki na dwie duże rolady:

ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 150g masła
- 50g świeżych drożdży lub 14g suchych
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 2 żółtka

nadzienie:
- 500g obranych i zmielonych orzechów/u mnie kilka gatunków/
- 4 białka
- ok 100g cukru pudru 

polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła

ciasto:Drożdże rozpuszczamy w śmietanie.Dodajemy cukier puder,odstawiamy.
Mąkę siekamy z masłem,dodajemy jajka,żółtka,sól i rozczyn.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy je do podwojenia objętości.


nadzienie:
Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Na końcu dodajemy zmielone orzechy,mieszając je delikatnie łyżką.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą rozwałkowujemy(na pergaminie) na grubość ok 0.5-1cm(nie może być za cienkie bo popęka) w kształt prostokąta.
By nadzienie nam nie odchodziło od ciasta,smarujemy je białkiem,na to wykładamy połowę przygotowanego orzechowego nadzienia.
Za pomocą pergaminu zwijamy ciasto...najpierw 4cm w przód,później boki,następnie zwijamy już dalej ciasto w zgrabny rulon.
Nakłuwamy ciasto wykałaczką i smarujemy je białkiem.
Ciasto owijamy w miarę ciasto pergaminem ale na tyle słabo by dać mu możliwość lekkiego wyrośnięcia.Jeśli będzie mieć za dużo miejsca to popęka.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Orzechowce pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni ok 40min.

Studzimy w uchylonym piekarniku.

polewa:
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej(miska nad parą).
Polewamy nią zimne orzechowce.
Można dodatkowo ozdobić orzechami.


smacznego!!!

piątek, 26 grudnia 2014

Śledzie w oleju


składniki:
- 8 płatów śledziowych
- 2 duże cebule
- olej
- liście laurowe,ziele angielskie,pieprz ziarnisty

Śledzie moczymy,wymieniając kilka razy wodę.U mnie trwa to z reguły ok 2-3h.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Matiasy kroimy na mniejsze kawałki,wykładamy do słoika,przekładając je cebulą i przyprawami.
Wszystko to zalewamy olejem,zakręcamy słoik,odstawiamy do lodówki minimum na 24h.


smacznego!!!

wtorek, 23 grudnia 2014

Wesołych Świąt!



W ferworze przygotowań chciałabym złożyć Wam i Waszym Najbliższym najlepsze życzenia.
Byście w czasie przygotowań nie zapomnieli,że nie ważne jest to co znajdzie się na świątecznym stole a ludzie,którzy przy nim z Wami będą.
Więcej uśmiechu,mniej nerwów..cieszcie się czasem spędzonym z bliskimi.
Spokojnych,smacznych,pełnych życzliwości i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia
życzy Iwona-strawberries&cream.
Do zobaczenia!

czwartek, 11 grudnia 2014

Lukier królewski-dekorowanie pierniczków


Do dekorowania pierniczków nie ma chyba nic lepszego niż lukier królewski.
Robimy go w bardzo prosty sposób.A mianowicie:
- ubijamy białko na sztywno
- pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
200g cukru pudru..czasem trzeba dać więcej
Lukier jest bardzo gęsty.
Jeśli chcemy by lukier był bardziej płynny zmniejszamy ilość cukru pudru.
Podane ilości wystarczą na udekorowanie co najmniej 400 sztuk pierniczków średniej wielkości.
Przepis na pierniczki dekorowane na zdjęciach znajdziecie tutaj.

Kolor lukru możemy zmieniać dodając barwniki spożywcze lub naturalne(sok z buraka,szczawiu,szafranu czy jagód)-uważajmy by za bardzo nie rozcieńczyć lukru.
A do smaku możemy dodać sok z cytryny lub esencje waniliową.

Zawsze dekoracje pierniczków zostawiałam dzieciom..wiecie kilka godzin spokoju itd :D
W tym roku pierniczki posłużą na prezenty które zaniosę do pracy więc dekoracje zrobiłam sama.
Wiem,że nie są idealne ale jest to mój pierwszy raz.
Pod koniec i tak dołączyły do pomocy dzieci bo ciężko samemu dekorować ponad 300 pierniczków:)

Do dekoracji oprócz lukru potrzebne nam będą papierowe tutki(z pergaminu)lub foliowe(kupiłam kiedyś na e'bay sto sztuk za ok jedno euro).

Jak już mamy wszystko co jest nam potrzebne wystarczy oparcie dla dłoni(sama przekonałam się jakie to ważne dla początkujących) i ćwiczenia.
Przy 4 pierniczku byłam w stanie udekorować go dookoła bez odrywania ręki.
Jedna uwaga:im dłużej 'ściskamy' tutkę z lukrem w dłoni tym bardziej  lukier zaczyna robić się płynny.




Różnorodność wzorów jest dostępna w internecie więc stamtąd polecam brać inspiracje.

Po dekoracji pierniczki muszą poleżeć w spokoju.Ja zostawiłam je na całą noc by lukier wysechł.



Powodzenia i miłej zabawy!!!
Korzenne przysmaki

niedziela, 7 grudnia 2014

Pierniczki alpejskie


Smakują dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa,
miękkie,puszyste,mało słodkie-co dla mnie jest nie wątpliwie ich atutem.
Robi się je w miarę szybko i prosto.Wyjątkiem jest czas oczekiwania (24h) na to by ciasto zgęstniało według źródła.
Jednak moje ciasto od razu było bardzo gęste.Mimo to wsadziłam je do lodówki na przepisowe 24h.
Następnym razem pokuszę się by pierniczki nadziać moim ulubionym powidłem śliwkowym.Będą jeszcze pyszniejsze.
Pierniczki oblałam mleczną czekoladą z racji,że takowa jest bardziej lubiana w moim domu ale nic nie stoi na przeszkodzie by była to czekolada gorzka czy lukier.
Wystarczy też posmarować pierniczki białkiem przed pieczeniem a będą pięknie błyszczeć.



składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 450g miodu
- 250g masła
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1.5 szklanki cukru
- 200g śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek przyprawy do piernika

polewa czekoladowa:
- 4 tabliczki czekolady
- łyżka masła
- 100ml śmietany kremówki


Kakao mieszamy z mąką.

Miód razem z przyprawą do piernika podgrzewamy.Dodajemy masło.Odstawiamy z palnika.
Czekamy aż masło się rozpuści.Studzimy całość.

Sodę mieszamy razem ze śmietaną-odstawiamy by zwiększyła swoją objętość.

Białka ubijamy na sztywno,dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier.Następnie dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia się składników.

Mąkę z kakao łączymy z masą jajeczną,dodajemy wystudzony miód,mieszamy.Na końcu dodajemy śmietanę,która powinna powiększyć swoją objętość.

Ciasto(powinno być rzadkie patrz.opis) odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 24h.

Na następny dzień rozgrzewamy piekarnik do 180stopni.

Ciasto(lekko podsypujemy mąką ponieważ trochę się klei) wałkujemy na grubość ok 5mm(według mnie wtedy są idealnie grube po pieczeniu) i za pomocą foremek wykrawamy kształty.

Pierniczki pieczemy od 7-12min.Pilnujemy by się nie spaliły.

Po wystudzeniu moczymy w polewie czekoladowej za pomocą wykałaczek(nabijamy na nie pierniczki)



smacznego!!!




Korzenne przysmaki

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek