piątek, 27 czerwca 2014

Pełnoziarnista tarta z owocami i budyniem różanym na trzecie urodziny


Aż trudno mi uwierzyć,że to już 3 lata mojej przygody z blogosferą kulinarną.Niby to aż trzy lata a ja wciąż się uczę.Dalej nie zrobiłam swojego zakwasu na chleb,tzn zrobiłam i to nie jeden ale niestety wszystkie zabiłam.
W skrócie wiem,że jeszcze daleka droga przede mną.
Dziękuje Wam za motywację,krytykę i dobre słowa.
Po prostu dziękuje,że ze mną jesteście.
Urodzinowo więc zapraszam na pełnoziarnistą tartę z budyniem różanym,truskawkami i czereśniami.



składniki:

na ciasto:
- 2 jajka
- 2.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100g masła
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy

Z podanych składników wyrabiamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Formę do tart (28cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką.Wykładamy ciastem,boki i spód.Przykrywamy pergaminem i dodajemy obciążenie(fasolka,kulki ceramiczne,ryż).
Tak przygotowaną tartę pieczemy 15 min.Po tym czasie usuwamy obciążenie i dopiekamy tartę jeszcze 10min.
Studzimy w otwartym piekarniku.

na budyń:
- pół laski wanilii(ewentualnie cukier z wanilią)
- 3/4 l mleka
- ok pół szklanki cukru różanego-można zmniejszyć lub zwiększyć ilość
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka

Odlewamy ok 3/4 szklanki mleka,resztę wlewamy do garnka dodając cukier wraz z przekrojoną i wyskrobaną laskę wanilii.
W pozostawionym mleku rozrabiamy dokładnie żółtka i obydwie mąki,tak by nie było grudek.
Gdy mleko zaczyna się gotować wyciągamy laskę wanilii i wlewamy rozrobione mąki z żółtkami i mlekiem.
Mieszamy intensywnie by nie dopuścić do powstania grudek.


Wylewamy na podpieczony i wystudzony spód.
Dekorujemy truskawkami i czereśniami,dodajemy kilka listków mięty.
Gotową tartę wstawiamy na 2h do lodówki.








smacznego!!!

Tym urodzinowym postem żegnam się z Wami na dwa m-ce.
W miarę aktywna będę tu instagram i tu facebook.
Udanych wakacji wszystkim życzę :)
Do zobaczenia!

wtorek, 24 czerwca 2014

Ciastka pełnoziarniste z kawałkami czekolady


Przepraszam z góry za moją nieobecność i małą ilość nowych przepisów.
Żeby się nie tłumaczyć i nie pisać tu powieści napiszę w skrócie...moja doba jest za krótka.
Dziś zapraszam na bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasteczka z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem groszków czekoladowych.
Zamiast czekolady (lub dodatkowo) można dodać orzechy,migdały,rodzynki...co kto lubi.
Ciastek wychodzi spora ilość ale ja tradycyjnie przy moich pomocnikach kuchennych nie byłam w stanie ich zliczyć.
Polecam!!!


składniki:
- 100g masła
- 300g mąki pełnoziarnistej plus ewent.pół szklanki
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- poszatkowana czekolada lub czekoladowe groszki
- ekstrakt waniliowy

Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto.Czekoladę dodajemy na samym końcu.
Wkładamy ciasto do lodówki by się schłodziło.

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.

Zimne ciasto formujemy w rulon.Odrywamy po kawałku ciasta mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego.Formujemy kulkę.
Lekko ją spłaszczamy i kładziemy na pergaminie w niewielkich odstępach ponieważ ciasteczka będą rosnąć.
Pieczemy je ok 15min do zarumienia,trzeba pilnować by się nie spaliły.
Studzimy na kratce...jeśli damy im tylko na to szansę :D



smacznego!!!

wtorek, 17 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z cynamonem



Drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciast.
Wyrabianie mnie odpręża(kiedyś nie cierpiałam tej czynności)ale też nie zaprzeczam że często ciasto za mnie wyrabia maszyna do pieczenia chleba.
Wszystko zależy od chęci i czasu.
Drożdżowe w połączeniu z cynamonem to...niebo w gębie i najbardziej pożądana "drożdżówa" w domu:)
Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to zawsze korzystam z tego przepisu jedynie modyfikuje go według upodobań.


składniki:
- 250g mąki pszennej plus na podsypywanie
- 250g mąki krupczatki
- 100g miękkiego masła
- 50g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 150g cukru

Z drożdży,mleka i cukru rozbimy rozczyn.Odstawiamy na 10min.

Mąki przesiewamy,dodajemy cukier waniliowy,jajka,masło i rozczyn.
Wyrabiamy elastyczne ciasto tak długo aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.

nadzienie cynamonowe:
- ok 50g roztopionego masła
- cukier wymieszany z cynamonem(ok pół szklanki cukru na 3łyżki   cynamonu)


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Tortownice(moja ma 26cm)wykładamy pergaminem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok pół cm.
Za pomocą np.pędzelka rozsmarowujemy na powierzchni masło i obsypujemy cukrem z cynamonem.
Ciasto zwijamy w rulon i wkładamy do formy.
Nacinamy za pomocą noża czy nożyczek w dowolny sposób.
Odstawiamy na kolejne 10min do napuszenia.


Pieczemy ok 40min,do zarumienienia.
Gotowe studzimy na kratce(jeśli łakomstwo pozwoli).
Można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.


smacznego!!!

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Zupa-krem z dyni


Bardzo szybka i prosta w zrobieniu zupa.
Wymaga aż czterech składników w tym wody.
Jeśli chodzi o wodę dodajemy jej w takiej ilości jak bardzo gęstą zupę chcemy.
Ja użyłam do zupy dyni piżmowej ale tak naprawdę można użyć każdej innej.

składniki:
- jedna dynia piżmowa
- 2 pory
- jedno chili
- woda
- sól,pieprz

Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Por myjemy i kroimy według uznania.
Papryczkę kroimy na pół i usuwamy(lub nie) nasiona.
Wszystko to razem zalewamy wodą.Ja tylko przykryłam warzywa by mieć bardzo gęsty krem.
Gotujemy do miękkości.
Miksujemy.Doprawiamy do smaku.
Podajemy posypaną np.szczypiorkiem.


smacznego!!!

środa, 4 czerwca 2014

Jogurtowe lody bazyliowe


Jestem bardzo niezadowolona ze zdjęć..natomiast z lodów bardzo:)
Są pyszne z wyczuwalnym smakiem bazylii.Moje były lekko słodkie ponieważ nie dodałam dużej ilości cukru.
Mój sposób (oprócz pesto i mrożenia) na wykorzystanie bazylii,która rozszalała się u mnie w ogrodzie.
Polecam do wypróbowania.



składniki:
- pęczek bazylii
- cukier do smaku
- 500ml jogurtu greckiego
- 100ml naturalnego jogurtu
- ekstrakt waniliowy

Bazylię opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozdrobnić na papkę za pomocą blendera.

Zimne jogurty pomieszać razem z cukrem(ilość według uznania) i ekstraktem waniliowym.Dodać bazylię.
Wszystko razem połączyć i przelać do maszyny do lodów.Dalej postępować według zaleceń producenta.
W przypadku braku maszynki,lody miksujemy średnio co godzinę by rozbić kryształki lodu aż uzyskamy pożądaną konsystencje.


smacznego!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek