niedziela, 30 października 2011

Halloween

Dzisiejszy post jest zakończeniem sezonu na dynię u mnie w domu.
Ponieważ dynia nam się przejadła,miąższ z dzisiejszej schowałam do zamrażalnika.Będzie w sam raz jak zatęsknimy za tym pomarańczowym warzywem.

Dziś nie będzie przepisu a ilustrowany poradnik jak przygotować "straszną" dynię na Halloween.



Jak już wybierzemy dynię musimy znaleźć odpowiedni wzór.
W internecie jest multum gotowych szablonów,szczególnie polecam strony anglojęzyczne.

Najpierw wycinamy czubek dyni ( taki kapelusik).
Wybieramy miąższ tak by na ściankach zostało go ok 2 cm.


Gotowy szablon naklejamy na dynię i za pomocą rysiku,długopisu,szpilki czy  czego tam chcemy odrysowujemy wzór.



Teraz pozostaje tylko wyciąć to wszystko.
Technika czy narzędzia dowolne.U nas był to nóż do filetowania ryb.



A tak wygląda gotowa dynia.



Teraz wystarczy podłączyć światełko-jeśli będzie elektryczne czy na baterie lub włożyć świeczkę.


Udanej zabawy!!!

czwartek, 27 października 2011

Moje pierwsze ciasteczka z maszynki

Dziś od męża dostałam ową maszynkę.
Radość dla mnie ogromna ponieważ jutro rozpoczynają się ferie w szkołach i będę mieć przez cały tydzień dwa diabełki w domu.
Zajęcie już dla nich mam.
Przygotuje tylko szczelne pudełka do przechowywania ciastek-jeśli będzie co przechowywać i zagonię dzieci do pracy.
Dziś ja ochrzciłam maszynkę pierwsza.
Od razu proszę o wyrozumiałość ponieważ takie ciasteczka są dla mnie czymś nowym. 
W trakcie dzisiejszych wypieków nauczyłam się między innymi,że ciasto (pomiędzy pieczeniem pierwszej partii a drugiej ) koniecznie musi leżakować w lodówce inaczej nie ma szans na ładne ciasteczka.
Zrodziły się też nowe pomysły które niebawem zrealizuje...


Cytrynowe ciasteczka z maszynki:

- 3/4 kostki miękkiego masła
- szklanka brązowego cukru
- 2 szklanki mąki
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z połowy cytryny
- 2 żółtka

Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo dodajemy żółtka,sok i skórkę z cytryny oraz mąkę.Miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wkładamy na chwilę do lodówki.

Lekko schłodzone ciasto wkładamy partiami do maszynki.Wyciskami ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem.



Ciasto ląduje znowu na chwilę do lodówki a blacha z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 12 min.

Gotowe ciastka studzimy na kratce aby odparowały.


Smacznego!!!



środa, 26 października 2011

Mocno czekoladowe muffiny dyniowe

W końcu dotarłam do końca mojej wielkiej dyni.Zużyłam całe 5kg pomarańczowego miąższu.
Spokojnie za kilka dni będzie następna.Ta zostanie wykorzystana stricte na Halloween.
Dzisiejsze muffinki są bardzo smaczne,dyniowe i czekoladowe.



Mocno czekoladowe muffiny dyniowe:


- 2 szklanki startej dyni
- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- 3/4szklanki oleju
- szklanka mleka
- 2  jajka

- 4 łyżeczki ciemnego kakao




Suche składniki połączyć.Identycznie postępujemy ze składnikami mokrymi.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.Dodajemy dynie.Delikatnie mieszamy.Mogą być grudki:)
Ciasto wlewamy partiami do foremek.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25minut.



Smacznego!!!




sobota, 22 października 2011

dynia raz jeszcze..

Ciasto z dynią:

ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 2 szklanki utartej dyni-dobrze ubitej w szklance
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 1.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki cynamonu
- 20dkg pestek z dyni

polewa:
- 1 serek topiony śmietankowy lub kremowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 dkg masła


Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę.
Dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz masła.
Wmieszać ręcznie do połączenia.Dodać roztopione i ostudzone masło.Na końcu dodać pestki z dyni.
Przelać do wysmarowanej i oprószonej mąką  formy.
U mnie jest to owalna,silikonowa foremka.

Piec w temperaturze 200 stopni ok.50 min,do tak zwanego suchego patyczka

Serek i masło roztopić,dokładnie mieszać,dodać cukier puder.
Uwaga na grudki!!
Polać polewą jeszcze ciepłe ciasto.

Smacznego!!!




kokosowo-budyniowo

Dzisiaj szybki przepis na bardzo proste ciasto nie wymagające pieczenia.
Wykorzystamy do tego świeżego kokosa.Można użyć gotowych wiórek i mleczka kokosowego.


Zaczniemy od tego jak otworzyć kokosa:
Każdy świeży kokos ma trzy dziurki.Szukamy tej jednej,do której łatwo wbić np nóż.Wylewamy mleczko znajdujące się w środku.
Teraz wystarczy uderzyć kokosa tępym narzędziem i powinien rozłupać się na pół.

Wiórki:
Żeby zrobić wiórki wystarczy podważyć białą cześć od brązowej,twardej skóry i zetrzeć na tarce.
Można wysuszyć w piekarniku lub użyć świeżych.

Ja zrobiłam troszkę inaczej:)))

Pokroiłam kokosa na drobne kawałki.Zalałam gorącą wodą (ok pół litra) i zmiksowałam blenderem.
Powstałe mleczko wylałam na bawełnianą ściereczkę i wycisnęłam mleczko.
Powstałe wiórki nie przypominają tych startych ponieważ tutaj głównie chodzi o zrobienie mleczka kokosowego ale przydały się idealnie do mojego ciasta.



Szybkie ciasto budyniowe:
- krakersy-ilość zależy od kształtu blachy
- 3 budynie śmietankowe
- mleczko i wiórki kokosowe
- szklanka cukru
- 1.5 l mleka


Polewa czekoladowa:
- 3 tabliczki czekolady mlecznej

Zagotować litr i szklankę mleka razem z cukrem.W pozostałym mleku i rozrobić budynie.Dolać mleczko kokosowe..Wymieszać.
Wlać na gotujące się mleko.Mieszać energicznie by nie dopuścić do powstania grudek.Wsypać połowę wiórków ok 100 g.Wymieszać.
Odstawić do przestudzenia.

Blachę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Wyłożyć krakersami.Wylać na to jeszcze ciepły budyń.
Wyłożyć na to następną warstwę krakersów.Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Czekoladę roztopić w misce nad parą.
Polać ciasto polewą,ozdobić wiórkami i ponownie odstawić na 2 godziny do lodówki.


Smacznego!!!


Jeśli zależy nam na bardziej kokosowym smaku proponuję użyć gotowych wiórek ok 250 g.

poniedziałek, 17 października 2011

Muffiny dyniowe

Sezon na dynie w pełni więc i ja nie mogłam oprzeć się urokowi tego pomarańczowego warzywa.
Przyznaję bez bicia,że nie jest to częste warzywo u nas w domu.Powodu tak naprawdę nie znam.
Dynia pojawia się u nas w okolicach Halloween i służy głównie to tego by wyciąć w niej straszne "twarze".
Osobiście uwielbiam dyniowe pestki ale środka nie wyrzucam a wykorzystuje do wypieków.
W tym roku w dynie zaopatrzyłam się wcześniej ponieważ zamierzam zmienić przyzwyczajenia.
Połowę dyni wsadziłam  do lodówki ( szukam pomysłu) a resztę wykorzystałam na muffinki (przepis stąd ) i zupę.
Co do zupy to za efekty nie ręczę ponieważ to mój pierwszy raz:)))



Muffiny dyniowe:
- 1.5 szklanki startej dyni
- 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy-przepis tutaj
- 2 szklanki mąki
- szklanka brązowego cukru
- po łyżeczce cynamonu,sody i proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- szklanka mleka
- jajko

Lukier:
Łyżeczka jogurtu greckiego i tyle cukru pudru ile jogurt "wciągnie".Ma być super gęsty i lejący zarazem.

Suche składniki połączyć.Tak samo zrobić ze składnikami mokrymi.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.Dodać dynie i skórkę z pomarańczy.
Ciasto wlewamy partiami do foremek.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25minut.
Ciepłe muffinki polać obficie lukrem.

Polecam!!

Smacznego!!!

czwartek, 13 października 2011

Surówka z białej kapusty

Wczoraj robiłam gołąbki (przepis tutaj ) i została mi biała kapusta.
Nie miałam zielonego pojęcia co z nią zrobić więc wsadziłam do lodówki.
Szykując obiad dostałam olśnienia:)))

Surówka z białej kapusty:

- biała kapusta
- cebula
- sól,pieprz,oliwa 

Kapustę bardzo drobno poszatkować (za mnie zrobił to robot kuchenny).Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać wszystko dokładnie.Posolić i popieprzyć do smaku.Dodać ok 2 łyżek oliwy.



Bardzo prosty w wykonaniu i tani dodatek do obiadu.

Smacznego!!!

wtorek, 11 października 2011

Paszteciki z francuskiego ciasta

Z reguły takie paszteciki robię z ciasta drożdżowego ale dziś kupiłam dobre,maślane ciasto francuskie i postanowiłam je wykorzystać do czegoś innego niż słodkości:)
Niewielka ilość składników,prostota wykonania czyli prosto,tanio i szybko.
Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.Moja wersja jest dość pikantna ale to można skorygować zmniejszając ilość pieprzu i ostrej papryki.



Paszteciki z francuskiego ciasta :

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- sól,pieprz,ostra papryka
- jajko

Cebulę pokroić w drobną kostkę.Podsmażyć na łyżce oleju.
Jak cebula się zeszkli dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki.Smażyć do miękkości grzybów.
Przyprawić solą,pieprzem i papryką.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować.Podzielić na małe kwadraty.Ich ilość zależy tylko i wyłącznie od tego jaką wielkość chcemy by miały paszteciki.

Na kwadrat wyłożyć kopiatą łyżeczkę farszu.Przykryć drugim kwadratem i zlepić dokładnie boki.
Ja pomogłam sobie widelcem.

Gotowe paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.



Smacznego!!!

Szarlotka sypana

Dziś kolejny już przepis na szarlotkę.
Chyba jest to ulubione ciasto w moim domu.
Robię ją często w różnych wariacjach.Lubią ją wszyscy domownicy..ja już troszkę mniej:))
Dzisiejszy przepis jest znany większości-przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja oparłam się na przepisie z blogu "Moje wypieki".
Szarlotka sypana jest prostym ciastem.
Robi się ją niezmiernie szybko,małym nakładem pracy.
Smakuje Wyśmienicie!



składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon-ilość jaką lubicie ( u mnie to duża ilość)
- 1.5-2 kg kwaśnych jabłek
- 3/4 kostki masła-najlepiej włożyć na godzinę do zamrażalnika

Jabłka obrać.Zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Lekko posłodzić(niekonieczne) i dodać cynamon.Wymieszać.Podzielić na dwie części.

Suche składniki połączyć i podzielić na 3 części np.do 3 miseczek.

Tortownice ( moja ma średnicę 21) wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Na spód wysypać równomiernie jedną część suchego.Na to wyłożyć jedną część jabłek.
I znowu sypiemy suche składniki i na to pozostałe jabłka.
Kończymy "suchą" warstwą.
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Rozłożyć równomiernie na górze ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut.
Ważne! Jeśli tortownica jest nieszczelna  na dolnej półce w piekarniku kładziemy blachę,żeby topiące masło miało gdzie spływać.


Rewelacyjnie smakuje na ciepło.

Smacznego!!

niedziela, 9 października 2011

Łazanki z domowym makaronem

Łazanki:

- pół kg kapusty kiszonej razem z wodą
- kilka suszonych grzybów
- pół kg pieczarek
- duża cebula
- ok 0.5 l bulionu
- świeżo zmielony pieprz,3 listki laurowe,kminek
- ewentualnie sól-ja nie użyłam ponieważ kapusta była wystarczająco słona/kwaśna
- makaron łazanki-przepis na domowy

Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin.
Cebulę pokroić w grubą kostkę.Podsmażyć na małej ilości oleju.
Dodać pokrojone pieczarki (kształt obojętny) i odsączone,pokrojone grzyby.
Podlać wodą spod grzybów leśnych.Wrzucić listki laurowe i ok łyżeczki kminku.

Kapustę można pokroić na mniejsze kawałki (lepsze trawienie).
Dodać do grzybów.Wlać wodę spod kapusty i bulion.
Dusić do miękkości kapusty i zredukowania płynów.
Popieprzyć i ewentualnie posolić do smaku.

Makaron ugotować al dente.Wrzucić do miękkiej kapusty.


Podawać jako samodzielne danie.


Smacznego!!!

Domowy makaron

Przepis mojej babci.
Nie ma nawet co porównywać do kupnego makaronu.
Ilość jajek można zmniejszać lub powiększać.Wszystko zależy od tego jak bardzo jajeczny ma być nasz makaron.
Z mąką nie można przesadzić ponieważ ciasto będzie zbyt twarde.
Trzeba pamiętać,że w trakcie wyrabiania,wałkowania i suszenia zawsze podsypujemy ciasto mąką.
Niestety nie posiadam maszynki do makaronu i wszystkie czynności wykonywałam ręcznie.

Domowy makaron:
- 6 jajek
- ok 0.5 kg mąki pszennej
- szczypta soli

Na stolnice wysypać mąkę.Zrobić dołek,posolić i wbijać po kolei jajka.Mieszać palcem,łyżką,nożem do połączenia składników.
Wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość taką jaką w danej chwili chcemy.Często podsypując mąką by ciasto się nie zlepiało.
Podsypać dokładnie mąką.
Rozwałkowane płaty ciasta odłożyć do wysuszenia.

Kroić według upodobań.




Gotować w lekko osolonej wodzie.

Dobrze wysuszony makaron możemy przechowywać w suchym miejscu kilka m-cy.

Smacznego!!!




*Przepraszam za jakość zdjęć.Padł mi aparat.Robiłam je komórką.

wtorek, 4 października 2011

Krówkowa rozkosz

Jedna taka "babeczka" zaspokoi chęć na słodkie na długi czas-wyjątkiem jest mój mąż,który może zjeść naraz kilka sztuk.
Znane chyba wszystkim pod różnorakimi nazwami.
Bardzo proste w wykonaniu,szybkie i wymagające tylko 3 składników.



Krówkowa rozkosz:
- opakowanie ryżu dmuchanego
- mała puszka masy krówkowej czekoladowej
- pół kostki dobrej jakości masła

Rozpuszczamy masło i masę krówkową na małym ogniu.Gdy masa jest gładka,odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia.Wsypujemy ryż.Dokładnie mieszamy.

Do papierków na muffinki wykładamy po sporej łyżce masy ryżowo-krówkowej.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

Smacznego!!!

poniedziałek, 3 października 2011

Nieidealne sakiewki

Bardzo fajne ciasteczka z ciasta francuskiego.
Niestety nie wyszły mi tak jak chciałam ponieważ praktycznie każda sakiewka się odtworzyła.
I jak przed pieczeniem przypominały sakiewki tak już po upieczeniu niekoniecznie:D
Ale smakowały wyśmienicie.

Sakiewki z jabłkami:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok 1 kg jabłek
- cukier brązowy
- cynamon

Jabłka kroimy w plasterki i smażymy.Dodajemy cukier i cynamon w ilości jaka komu pasuje.
Dusimy aż jabłka się rozlecą i powstanie gęsty mus.
Studzimy.

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty.Na środku każdego kładziemy łyżkę musu jabłkowego.
Zlepiamy ciasto tak by powstały sakiewki.


Sakiewki układamy na pergaminie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 20 minut,do zarumienienia ciasta.


Smacznego!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek