piątek, 30 września 2011

Tortilla czosnkowa z kurczakiem

Ulubiona tortilla w moim domu.
Składa się z gotowanego kurczaka,pieczarek,sałatki z ogórka i sałaty lodowej i sosu.
Prosta,szybka i tania.

Tortilla czosnkowa z kurczakiem:

- 8 tortilli czosnkowych
-  ugotowane pałeczki z kurczaka a dokładniej mięso z nich-ilość według uznania ( u mnie 10 sztuk)
- tarty ser żółty
- srebna folia
- 250 dkg pieczarek pokrojonych i usmażonych na cebulce

sos:
- pół małego słoiczka majonezu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- łyżka śmietany
- sól,świeżo zmielony pieprz,przyprawa ziołowa

Wszystko to razem dokładnie wymieszać.Wstawić do lodówki na ok 30 min,żeby smaki się przegryzły:)

sałatka:
- kilka listków sałaty lodowej
- pół zielonego ogórka
- 2 pomidory

Sałatę i ogórka pokroić na paski.Wymieszać.
Pomidor podzielić na ćwiartki.Odłożyć na bok.Nie dodawać do sałaty!

Wykonanie:
składniki podzielić na 8 części


Na kawałku srebnej foli położyć tortillę.
Wysmarować sosem,kłaść kolejno: sałatkę,pieczarki,ser żółty,kurczak,pomidor.


Zwinąć tortillę w rulon i dokładnie owinąć srebną folią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!!!

środa, 28 września 2011

Tarta serowo-czekoladowa

Bardzo słodka ale zarazem bardzo smaczna tarta.
Niestety nie dla osób które ograniczają kalorie ani dla tych co nie lubią ekstremalnie słodkich ciast.
Chociaż teoretycznie można tę słodycz zmniejszyć chociażby ograniczając ilość tylko samej czekolady.
Nam bardzo zasmakowała.I kiedyś znowu tę tartę zrobię.
I pomimo to,że jest tak słodka,że nie da się jej dużo zjeść, na pewno długo nie będzie gościć w moim domu -:D


Tarta serowo-czekoladowa:


spód:
- pół opakowania krakersów
- ok ćwiartki masła

Krakersy zmielić na pył i połączyć ze stopionym masłem.
Wyłożyć spód formy do tarty.

masa serowo-czekoladowa:
- kostka masła
- 4 jajka
- pół szklanki cukry pudru
- 0.5 kg sera białego zmielonego trzykrotnie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 tabliczki mlecznej czekolady



Żółtka utrzeć z cukrem,mąką,masłem.Dodawać po łyżce ser.
Miksować dalej.Na końcu dodać drobno pokrojoną czekoladę.
Białka ubić na pianę.Dodawać powoli do masy serowej.Delikatnie wymieszać.
Wszystko to wylać na ciasto z krakersów.
Piec ok 50 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.



polewa czekoladowa:
- ok 3 łyżek masła
- ok 3 łyżek cukru
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 2-3 łyżki mleka

Wszystko to łączymy razem na małym gazie.
Odstawiamy do wystudzenia.
Polewamy letnie ciasto.


Smacznego!!!

Parówki w naleśnikach zapiekane pod serowo-beszamelową pierzynką

Dziś przepis na bardzo proste i smaczne danie.

Parówki w naleśnikach zapiekane pod serowo-beszamelową pierzynką:






- 8 naleśników (według tradycyjnego przepisu)
- 4 parówki lub 8 jeśli liczymy jedną parówkę na naleśnika(surowe)
- kawałek pora,papryki,kilkanaście ziarenek kukurydzy,zielona cebulka
- ser żółty
- 0.5 l bulionu-może być z kostki
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól,świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa
- łyżka śmietany
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do środka każdego naleśnika wkładamy pół parówki(można dać dwie połówki),plasterek pora,kukurydzę,kilka pasków papryki i trochę startego żółtego sera.
Zawijamy,układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni rozpuszczamy masło.Zasmażamy z mąką.Wlewamy bulion.
Doprawiamy solą,pieprzem i gałką.Na końcu wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.Zagotowujemy.

Gotowym sosem polewamy naleśniki.Posypujemy drobno pokrojoną zieloną cebulką i startym serem.

Zapiekamy w 180stopniach ok 20-30 minut.Do zarumienienia sera.


Smacznego!!!

niedziela, 25 września 2011

Kurczak na piwie



Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty a skórka chrupka.
Dzięki temu,że mięso nadziane jest na butelkę nie leży w swoim wyciekającym tłuszczu.
Przepis prosty w wykonaniu,tani ale niestety nie szybki ponieważ wymaga trzymania natartego przyprawami kurczaka co najmniej 12 godzin w lodówce.Ale warto to zrobić:)

Kurczak na piwie:
- butelka piwa
- kurczak
- 1 cebula i 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz,tymianek,rozmaryn,bazylia,słodka i ostra papryka,mielony kminek
 (przyprawy jakie tylko chcemy)

Kurczaka dokładnie umyć.Wyłożyć do miski i porządnie natrzeć przyprawami.Dodać pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na min 12 h.

Butelkę dokładnie myjemy i usuwamy wszystkie naklejki.
Odlewamy połowę piwa.

Kurczaka sadzamy na butelce,tak by szyjka butelki była widoczna i wkładamy na stojąco do brytfanki.Dodajemy mieszankę przypraw w której kurczak się marynował.Dolewamy odlane piwo.

Kurczaka pieczemy w 180 stopniach ok 2h.
Podlewając go co jakiś czas sosem z brytfanki.

Podajemy według uznania.


 Smacznego!!!

Sałatka z ogórkiem małosolnym i pomidorami

Sezon na ogórki małosolne powoli dobiega końca...a szkoda.
Są to moje ulubione ogórki:))

Dziś proponuje bardzo prostą i smaczną sałatkę nadającą się zarówno jako dodatek do obiadu,
jak i samodzielne danie.
Ilość składników, jak i sposób ich pokrojenia zależy tylko i wyłącznie od nas.



Sałatka z ogórkiem małosolnym i pomidorami:
- kilka listków sałaty
- 4 ząbki czosnku
- jedna średnia czerwona cebula
- 6 ogórków małosolnych-przepis
- 3 średnie pomidory
- sól,pieprz
- sos z czosnkiem i chilli
   np. taki:
         Uwaga! sos jest ostry  

Warzywa dokładnie myjemy.
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w piórka.
Sałatę rwiemy ( nie kroimy!) na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy w ćwiartki a ogórki w grubsze plasterki.

Wszystko to razem łączymy.

Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodajemy jedną łyżkę sosu.

Przed podaniem chłodzimy ok godziny w lodówce.

Smacznego!!!

Jabłecznikowo

Dzisiaj następna wariacja na temat szarlotki...

Jabłecznik/Szarlotka:


ciasto(kruche): 
-kostka masła lub margaryny-szklanka cukru
-3 szklanki mąki tortowej lub pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-3 żółtka-białka będą potrzebne
-jajko

Wszystkie składniki połączyć.Ciasto zagnieść,3/4 wstawić do lodówki a resztę do zamrażalnika na godzinę.



masa jabłkowa:
-1 kg kwaśnych jabłek
-cynamon-w zależności od upodobań(ja daję sporo)
- brązowy cukier ok pół szklanki



Jabłka pokroić w kostkę.Wymieszać z cynamonem i cukrem.




Formę-ja używam tortownicy 23cm,wysmarować masłem,oprószyć mąką.Dokładnie obłożyć ciastem z lodówki, dół i boki blachy,nakłuć dokładnie widelcem.
Wyłożyć na to jabłka.Odgiąć delikatnie boki ciasta nożem do środka.


Ubić pianę z białek na sztywno.
Delikatnie wyłożyć na jabłka.


Na białko zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto z zamrażalnika.


Piec ok godziny w temperaturze 180stopni.Ja używam termoobiegu.
Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia w otwartym piekarniku.





Smacznego!!!



środa, 21 września 2011

Serniko-budyniowiec na kruchym spodzie

Przepis ten znalazłam kiedyś w internecie,zapisałam i schowałam.Przepraszam,że nie podam autora ale tego już nie zapisałam:(
Chodziło za mną to ciasto już od dawna.W końcu nadszedł ten dzień.
Kocham serniki,lubię budyń więc to ciasto jest moim faworytem.
Ciasto wymaga troszkę pracy ale jest tego warte.
Polecam!

Serniko-budyniowiec na kruchym spodzie:

ciasto kruche:
-kostka masła
-pół szklanki cukru
-3 szklanki mąki tortowej lub pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-3 żółtka
-jajko


Wszystkie składniki połączyć.Ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.

Wyłożyć tortownicę ciastem,zostawiając trochę do ozdoby.Zrobić kilka dziurek widelcem.


 masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- mleko

Budynie zrobić według przepisu zmniejszając ilość mleka do 1.5szklanki


Gorący budyń wyłożyć na kruche ciasto.Odstawić do wystygnięcia.




masa serowa:
- 0.5 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
- 150 g kostki masła
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
-  budyń śmietankowy

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodawać stopniowo żółtka i ser biały.Wsypać budyń,miksować jeszcze kilka sekund.
Białka ubić i delikatnie połączyć z masą serową.

Wylać na zimny budyń.

Ozdobić paseczkami z pozostałego kruchego ciasta.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok godziny.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki.(u mnie spędził całą noc w lodówce)
Jest wtedy najlepszy.

Bardzo polecam!

Smacznego!!

wtorek, 20 września 2011

a dziś na śniadanie....

..proponuje włoską grzankę.
Bardzo smaczny posiłek,idealny na śniadanie.

  Pomidorowa bruschetta:
 (ilość składników zależy od nas)
- bułki typu ciabatta ale tak naprawdę może być zwykła bagietka
- pomidory
- czosnek
- sól,pieprz,świeża bazylia
- oliwa z oliwek


Bułki pokroić na grube kromki.Posmarować oliwą z oliwek.Natrzeć czosnkiem-można pominąć,wtedy dodajemy czosnek do pomidorów.
Smażyć na patelni lub opiec w piekarniku na złocisty kolor z każdej strony.

Pomidory umyć,sparzyć.Obrać ze skóry.Usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
Można dodać wyżej wspomniany czosnek.
Posolić i popieprzyć do smaku.Dodać poszatkowaną bazylie(można pominąć i tylko przyozdobić listkiem bazylii)

Wyłożyć sporą porcję pomidorów na ciepłe pieczywo.
Podawać od razu.


Można pomidory również podać w wersji na ciepło.Wystarczy je lekko podsmażyć na oliwie z oliwek.Dosłownie kilka sekund na mocno rozgrzanej patelni.

Jeśli bułka będzie dobrze podpieczona,nie nasiąknie od razu od soku z pomidorów.Z tego też powodu pomidory solimy dopiero przed podaniem.

Smacznego!!!




sobota, 17 września 2011

Skórka pomarańczowa do ciasta

Zawsze takową skórkę robię sama.
Nie jest to skomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy.
Właśnie zaczyna się sezon na cytrusy więc zamiast wyrzucać z nich obierki,można je wykorzystać.
No i wykorzystujemy też skórkę z cytryny,nie tylko z pomarańczy.

A składniki to:
- cukier
- skórka z pomarańczy(zanim ją obierzemy pomarańcze trzeba dobrze wyszorować i sparzyć)

U mnie w kuchni wykorzystuje dwa sposoby:długotrwały ale bardziej aromatyczny i krótkotrwały-efekt natychmiastowy.

1.Kroimy skórki w drobną kostkę.Układamy w słoiczku na zmianę z warstwą cukru.
   Dokładnie ugniatamy.Ostatnią warstwą musi być cukier.
   Ostawiamy w ciemne miejsce.Skórka będzie gotowa do użycia po kilku tygodniach.
   Jest bardzo aromatyczna.

2. Kroimy skórkę w drobną kostkę.Wrzucamy na patelnie,zasypujemy cukrem.
    Podsmażamy na małym ogniu,często mieszając.Miękką skórkę przekładamy do pojemniczka i przechowywujemy w lodówce.



Smacznego!!!

piątek, 16 września 2011

Ucierane ciasto cytrynowe

Szybkie i bardzo proste w wykonaniu ciasto o mocno cytrynowym smaku.

Ciasto cytrynowe:

- kostka masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z jednej cytryny

lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- ok.pół łyżeczki gęstej śmietany
- kilka kropel soku z cytryny

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.Stopniowo dodawać żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem,sok i skórkę z cytryn.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodawać po łyżce do masy cytrynowej.Delikatnie połączyć.

Wylać ciasto na wysmarowaną formę.
Piec ok 40 min (do suchego patyczka) w temp.180 stopni.

Składniki na lukier dokładnie połączyć.
Musi być bardzo gęsty dlatego też płynne składniki dajemy stopniowo i powoli.

Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe ciasto.


Smacznego!!!

środa, 14 września 2011

Chatka puchatka

Dziś ciasto na pewno mniej lub więcej znane w internecie.
Ja sugerowałam się przepisem stąd
Sama nie jestem przekonana co do tego ciasta ponieważ jest słodkie (co można wyregulować ilością cukru) i ciężkie.
Zdanie znajomych.którzy chatkę próbowali:-"do kawy idealne".
Nie mniej jednak polecam do wypróbowania :)
Szybkie,tanie i proste do wykonania.

Chatka Puchatka:

- 0,5 kg sera białego trzykrotnie zmielonego
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 36 herbatników
- pół szklanki cukru pudru
- 4 łyżki dobrego kakao
- kostka dobrej jakości masła

polewa czekoladowa:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka

Utrzeć masło z cukrami na puszystą masę.Dodać żółtka.
Dodawać partiami ser biały.Zmiksować.
Masę podzielić na pół.Do jednej dodać kakao.

Połowę herbatników rozłożyć na pergaminie:
w 6 rzędach po 3 herbatniki.Wyłożyć na to masę białą.
Na białą masę poukładać pozostałe herbatniki dokładnie w taki sam sposób jak pierwszą partię.
Rozsmarować masę kakaową.
Masy można też użyć na odwrót:)

Następnie składamy domek z ciasta:
podnosimy oba boki papieru tak aby krańce herbatników zetknęły się razem u góry(trójkąt).
Przydatne są dodatkowe dłonie:))
Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Składniki na polewę topimy na małym ogniu tak długo aż wszystko ładnie się połączy.
Polewamy gotową chatkę.

Smacznego!!!

niedziela, 11 września 2011

Penne na ostro,zapiekane z mięsem mielonym i serem żółtym.

 Coś dla wielbicieli ostrych dań:

Penne na ostro,zapiekane z mięsem mielonym i serem żółtym:

- opakowanie makaronu penne
- 0.5 mięsa mielonego
- duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- pomidory z puszki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- ser żółty-ilość według uznania
- czerwona i zielona papryczka chilli
-sól,pieprz,bazylia,przyprawa pięciu smaków,papryka ostra

Na rozgrzaną patelnie dać olej,poczekać aż będzie gorący.Wrzucić pokrojoną drobno cebulę,papryczki(razem z pestkami) i czosnek.Smażyć do zarumienienia cebuli i czosnku.
Dodać mięso i porządnie wysmażyć.Musi odparować cała woda.
Po kolei przyprawiać wszystkimi podanymi przyprawami.
Dodać pomidory i jeszcze chwilę poddusić na małym ogniu.

Makaron ugotować al dente.według przepisu na opakowaniu.

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem sezamowym.Wyłożyć makaron,na to mięso z sosem.
Posypać to wszystko startym serem żółtym.
Zapiekać w temperaturze 180 stopni do przyrumienienia sera.


Smacznego!!

Drożdżowe bułeczki z powidłem śliwkowym

Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe.Wówczas znikają po prostu błyskawicznie.
Jeśli planujesz podać je gościom to lepiej przygotuj bułeczki z podwójnej ilości składników.
Wtedy być może wystarczy:)

 Drożdżowe bułeczki z powidłem śliwkowym:

- 50 dag mąki pszennej
- 8 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1.5 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- słoik powidła śliwkowego
- sól
- jajko
- brązowy cukier do posypania

Masło stopić,ostudzić.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka,odstawić na 10 min.
Mąkę przesiać,dodać rozczyn,resztę mleka i cukru,żółtka,cukier waniliowy i szczyptę soli.
Wyrobić,pod koniec wlewając masło.Ostawić na 30 min.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić,podzielić na 2-3 kawałki,rozwałkować na placki o grubości ok 0,5 cm
Dużą szklanką wyciąć krążki.Na każdym placuszki kłaść łyżeczkę powidła,zlepić,formując bułeczki.

 Bułeczki ułożyć  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia na 15 min.


Posmarować wierzch każdej bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!!!

sobota, 3 września 2011

pączki inne niż wszystkie

Pączki te zdecydowanie nie wygrałyby żadnego konkursu piękności ponieważ ich kształt jest daleki od tradycyjnych okrąglutkich pączków jakie na co dzień znamy.
Z pewnością natomiast wygrałyby konkurs na te najdziwniejsze kształtem:)))

Są smaczne i proste do zrobienia.Bardzo lubiane przez moje dzieci.

Pączki waniliowe:

- 500g serka waniliowego-ja użyłam danio
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru

Wszystko razem dokładnie mieszamy,tak żeby nie było grudek.

Smażyć na głębokim oleju po kilkanaście sekund z każdej strony,"spuszczając" ciasto na olej za pomocą dwóch łyżeczek.
Pączki powinny się same obracać ale trzeba tego pilnować,żeby się nie przypaliły.


Z podanej ilości składników wychodzi spora ilość pączków.
  
Smacznego!!!

piątek, 2 września 2011

Pieczone ziemniaki

Moje ulubione...

Pieczone ziemniaki:

Nie będzie podanej konkretnej ilości składników ponieważ ilość ziemniaków jak i przypraw zależy tylko od nas.

Ziemniaki obieramy i myjemy.Osuszamy.
Kroimy na łódeczki.
Gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie.
Blachę smarujemy olejem z chilli lub jakimkolwiek innym.
Wykładamy odcedzone ziemniaki.
Solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami.
U mnie były to: tymianek,pieprz,ostra i słodka papryka,bazylia,oregano,czosnek w proszku...
Dobrze jest jeszcze skropić ziemniaki olejem(u mnie sprawdza się oliwa z czosnkiem i chilli),żeby nie wysychały przy pieczeniu.


Piec ziemniaki w 200 stopniach na opcji grillowania.Pieczemy ok 30min..do chrupiącej skórki.


Smacznego!!!

czwartek, 1 września 2011

Pikantna zupa fasolowa

Pikantna zupa fasolowa:

- 250g fasoli-sucha musi być namoczona,najlepiej przez noc
- 2 marchewki
- chilli w proszku
- 5 ziemniaków
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek wędzonego boczku
- duża ilość suchego majeranku
- sól,pieprz
- liść laurowy,ziele angielskie

Boczek i fasolę zalać wodą.Dodać ziele angielskie i liść laurowy.Gotować do miękkości.
Dodać obraną cebulę(w całości) i czosnek.

Marchewkę pokroić w talarki,ziemniaki w kostkę.Dodać do zupy.
Wsypać dużą ilość majeranku.Posolić  i popieprzyć do smaku.Dodać chili.

Boczek można wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki.

Zupa jest ostra i pożywna.


Smacznego!!!

Sałatka z makaronem i tuńczykiem:

Sałatka z makaronem i tuńczykiem:

- dwie małe puszki tuńczyka w sosie własnym
- 3 ugotowane jajka na twardo
- ok.200g ugotowanego makaronu typu świderki bądź rurki
- 4 ogórki konserwowe
- duża cebula
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka ostrej musztardy
- sól,pieprz

Cebulę,jajka i ogórki pokroić w kostkę.
Połączyć:makaron,odsączonego tuńczyka,ogórki,jajka,cebulę.Dodać majonez,musztardę i jogurt.
Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek