wtorek, 28 czerwca 2011

Sernik bez sera??

Czy to w ogóle możliwe?
Pewnie że możliwe...Sera nie ma...ale na naszej liście zakupów:)
Serek produkujemy sami.A jak wiadomo co zrobi się samemu jest na bank lepsze niż to co w sklepie.
Polecam ten serniczek z całego serca.Dostałam ten przepis od mojej byłej sąsiadki i tak od kilkunastu lat króluje u mnie w domu.

Sernik na zimno

Ser:
-litr i szklanka mleka(3.2%)
-0,5l śmietany 18%
-6 dużych jajek

Mleko zagotować.Na gotujące wlać śmietanę z roztrzepanymi jajami.Czekać aż wytworzy się serek.Od czasu do czasu lekko przemieszać drewnianą łyżką "od dna"

Tak mniej więcej wygląda gotowy serek
Wylać na sitko- o możliwie jak najmniejszych dziurkach.Mieszać delikatnie od czasu do czasu aż do całkowitego wystygnięcia.

masa serowa:
-kostka masła najwyższej jakości
-cukier waniliowy
- niepełna szklanka cukru pudru

Masło zmiksować z cukrami na puszystą masę.Dodawać po łyżce wystudzonego serka.

reszta składników:
-biszkopty-najlepsze podłużne typu lady fingers
-owoce(kilka sztuk)- u mnie truskawki
-galaretka dobrana do owoców-u mnie truskawkowa

Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć biszkoptami(tylko spód).
Na to dać masę serową.Ułożyć owoce.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Galaretkę rozrobić w ciut mniejszych proporcjach wody.Ostudzić.
Wylewać "po łyżce" na ciasto.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.


Wyciągnąć z lodówki min.20min przed podaniem.
Smacznego

33 komentarze:

  1. pycha...mniammm...chyba sie zaraz pojawie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chcę natychmiast!!!!
    przez Ciebie przytyję

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tak..
    musicie się pospieszyć,,zostało dokładnie pół...

    Agata ja przez tego bloga na bank dodam sobie następne kg:d

    OdpowiedzUsuń
  4. to się nazywa prawdziwy, domowy sernik!

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę! Na pewno wykorzystam kiedyś pomysł z tą domową produkcją sera, bo często go nie mam, a do Polskiego sklepu mam dość daleko.

    OdpowiedzUsuń
  6. noo.. to w pewnym sensie też jest ser:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł! Kilka razy zdarzyło mi się samej zrobić ser i potem jeść go na kanapkach ale nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić z niego sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nikol doskonale to rozumiem ponieważ też nie mieszkam w Polsce:)Pozdrawiam z wyspy obok:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. czy ten ser nadaje sie takze do pieczenia?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam tego sera więc nie dam ręki sobie uciąć czy się da ale wydaje mi się.że tak..w końcu to ser:)))
      Mogę to potwierdzić dopiero wtedy jak sama wypróbuje:)
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. dzikeuje bardzo ... niewiem kiedy sprobuje ... moze ty bedziesz pierwsza:) wiec jak cos czekam na rezulataty :)
      pozdrawiam

      Usuń
    3. Powodzenia:)
      I daj znać co tego wyszło:)))

      Usuń
  10. do gotującego mleka dodać śmietanę z roztrzepanymi jajami....czyli jajka roztrzepać ze śmietaną czy można dodawać składniki do mleka oddzielnie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka wymieszać ze śmietaną i dopiero wlać na gotujące się mleko.Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Wylewac galarertke " po łyżce " ???

    OdpowiedzUsuń
  12. galaretke wylewac " po lyzce" czyli jak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymać łyżkę/łyżeczkę nad sernikiem i lać na nią galaretkę.W ten sposób galaretka nie "uszkodzi" masy serowej i rozleje się idealnie po powierzchni.

      Usuń
  13. cale małe opakowanie cukru waniliowego ?? Jutro sie za nie zabieram :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie masz na myśli cukier wanilinowy,mnie chodzi o cukier z prawdziwą wanilią -http://strawberriescreamlife.blogspot.ie/2013/01/cukier-i-ekstrakt-waniliowy.html
      ale w ostateczności możesz dać cukier wanilinowy
      życzę udanych wypieków:)

      Usuń
    2. ooo ;( myslalam ze taki, i ile tego cukru ???

      Usuń
    3. A to już zależy od Ciebie...czy lubisz bardzo wanilię...myślę że dwie trzy łyżeczki wystarczą.

      Usuń
    4. dwie trzy łyżeczki....uops....dałam duuuuużo więcej ale juz jestem po zmiksowaniu tego wszytskiego i nie jest tak bardzo słodkie. Teraz jestem na etapie biszkoptów no i pytanie czy mam je kruszyć ? Kupilam galaretke kiwi i owoce kiwi i dopiero sie dowiedzialam ze na kiwi nie wylewa sie galaretki :D

      Usuń
    5. Niestety kiwi nie nadaje się do tego.

      Usuń
  14. ostatnie pytanie zanim zaczne robic, jak dlugo gotowac ser ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że 10 min powinno wystarczyć.Musi widać wyraźnie grudki sera oddzielone od serwatki.

      Usuń
  15. jeszcze jedno pytanie :D czy te biszkopty trzeba pokrószyć ?? Boziu...jestem taka ciemna w pichceniu ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kiedyś nie wiele o tym wiedziałam.A biszkoptów nie kruszyny dajemy w całości.

      Usuń
  16. Zrobiłam ! Trochę przesadziłam z cukrem ale bardzo smaczne. Ser - super. Mam tylko pytanie, czy w ciastach takiego typu można dać na spód coś innego niż biszkopty ? Nie wiem jak to wygląda u Ciebie ale u mnie w ogóle nie trzymają się sera...wiec moje ciasto składa się z dwóch warstw - ser i galaretka + biszkopty. Kroje, i mam dwie części ciasta na talerzu. Może trzeba te biszkopty moczyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakuje.
      Co do biszkoptów masa musiała być za sucha ponieważ mnie się nie rozwarstwia.Wtedy faktycznie można by lekko je namoczyć.Do spodu można użyć też zmielonych ciastek z masłem.

      Usuń
  17. Może faktycznie trochę za długo gotowałam ser... :) a do zmielonych ciastek dużo masła :)?? Jesteś geniuszem .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe dziekuję :)
      Co do ciastek to na 150g zmielonych ciasteczek dajemy 100g masła.Zagniatamy,wykładamy formę i do lodówki albo piekarnika.

      Usuń
  18. jaka Forma do pieczenia? chodzi mi o średnicę? :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony po sobie ślad:)
Jeśli korzystasz z moich przepisów byłoby mi szalenie miło jak byś nadesłał/a zdjęcie np na strawberriesandcream@vp.pl.Dziękuje:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

tagi

.muffiny alkohol andruty arbuz awokado babka bagietka bakalie banany barszcz czerwony bazylia beszamel bez pieczenia beza biała czekolada biała kapusta biała kiełbasa białka biały ser biszkopt blok czekoladowy boczek borówki Boże Narodzenie brązowy cukier brownie bruschetta brzoskwinie budyń bulion bułeczki buraki cappuccino cebula chałka chili chleb chleb tostowy chleb z maszyny chlebusie wielkanocne chrust chrzan ciabatta ciasta i ciasteczka ciastka deserowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto kruche ciasto półkruche. ciasto ucierane ciasto ucierane.lukier ciecierzyca creme patissiere cukier cukier waniliowy cynamon cytryna cytryny cytryny.pomarańcze czekolada czerwona kapusta czosnek dania drobiowe dania mączne dania mięsne dania na ciepło dania na słodko dania z kapustą dania z makaronem dania z ziemniaków desery desery na zimno dodatki do ciast dodatki do dań dodatki do deserów domowy chleb domowy makaron drożdze drożdże drożdżówki dynia dżem ekstrakt waniliowy fasola fasola jaś faworki fresh cream galareta galaretka gofry golden syrup grill groch groszek groszek ptysiowy groszek zielony gruszki grysik grzanki grzyby halloween herbatniki idealne dla dzieci imbir indyk inne wypieki irish cream jabłka jajka jajko jeżyny jogurt jogurt grecki kabanos kajzerki kakao kapusta kiszona kapusta pekińska karkówka karmelizowane gruszki karnawał karpatka kasza gryczana kasztany jadalne kawa kefir keks kiełbasa kiwi kluski na parze knedle kokos koktajle koperek koreczki kotleciki krakersy kremówka kruszonka kukurydza kurczak lemon curd leniwe likier lody lody śmietankowe lukier łazanki majeranek majonez mak makaron makowiec maliny małosolne małże mandarynki marcepan marchew masa czekoladowa masa krówkowa masło masło czosnkowe masło orzechowe maślanka mąka pełnoziarnista melon michałki mięso mielone mięta migdały miód mleczko skondensowane mleko mleko w proszku muffiny murzynek mus jabłkowy musztarda naleśniki nutella odchudzone dania ogorkowa ogórek małosolny ogórki ogórki kiszone oliwa z oliwek oliwy smakowe oregano orzechy otręby owoce owoce morza papryka parówki pasty pasztet pączki penne pestki dynii pestki słonecznika pieczarki pieczeń pieczone ziemniaki pieczony kurczak pieczywo piegusek pierniczki piernik pierogi pistacje piwo pizza placki polewa czekoladowa pomarańcze pomidory por powidło malinowe powidło śliwkowe praliny prażona cebula przekąski przetwory rabarbar rodzynki rosół rozgrzewająca zupa ryż ryż dmuchany rzodkiewka salami sałata sałatka sałatki i surówki schab ser biały ser żółty serek mascarpone serek philadelphia serek topiony serek waniliowy sernik skórka pomarańczowa słonina smaki dzieciństwa smoothie sok malinowy sorbet sos custard sos gravy sos pomidorowy sos słodko kwaśny surówka suszone pomidory Sylwester syrop miętowy szarlotka szczypiorek śledzie śliwki śniadanie tarta tartaletki Tłusty Czwartek toffi. tortilla torty tuńczyk tymianek uszka wanilia warzywa wątróbka Wielkanoc wiórki kokosowe wrapy zakwas zapiekanki ziarna zielona cebulka ziemniaki zimne przekąski zupki chińskie zupy żeberka żelatyna żółtka żurawina żurek